Maso a další potraviny – old

Maso

Vysoký obsah vitaminu K mají především játra – bez ohledu na původ. Játra je proto vhodné v jídelníčku nahradit jiným druhem masa, výjimečně je možné sníst běžnou porci jater a nahradit jimi pro ten den obvyklou dávku zeleniny.
Vysoký obsah vitaminu K může mít i kuřecí, telecí nebo krůtí maso. Obsah vitaminu K závisí na způsobu chovu, tzn. maso z velkochovu má obvykle mnohem nižší obsah vitaminu K než maso zvířat na zeleném krmivu. Tato masa lze konzumovat v běžných porcích maximálně 1× denně.

Další potraviny

Olivový a sójový olej obsahuje více vitaminu K než slunečnicový a řepkový olej. Olivového a sójového oleje se nemusíte vzdávat. Pokud je však používáte ve větším množství, nahraďte je částečně slunečnicovým nebo řepkovým olejem.
Při tepelném zpracování zpravidla k velkým ztrátám nedochází, neboť vitamin K velmi dobře snáší působení tepla.

Pití čaje a alkoholu

Vyvarujte se bylinných čajů. Obsahují vitamin K a často také další účinné látky, jejichž obsah může být kolísavý. Opakovaně byly pozorovány závažné interakce bylinných odvarů s warfarinem. I zelený čaj může vzhledem k vysokému obsahu vitaminu K účinek warfarinu snížit nebo i zcela zrušit. Nedoporučují se ani balené ovocné čaje. Vhodný je naopak černý čaj nebo čaj připravený ze sušeného ovoce.
Alkohol ve větším množství zvyšuje účinek warfarinu. Proto se nedoporučuje požívat alkohol v množství větším než jeden nápoj (0,5 l piva, 2 dcl vína, 0,5 dcl destilátu) denně.