Vitamin K

Pod pojmem vitamin K se skrývají dvě sloučeniny – vitamin K1 (fylochinon), který najdete především v listové zelenině, a vitamin K2 (menachinon), který je vytvářen bakteriemi ve střevě a při kvasných procesech. Vitaminy K jsou důležité pro srážení krve a – mimo jiné – pro zdraví kostí.
Účinek warfarinu spočívá v tom, že blokuje působení vitaminu K a tím je zpomalen proces srážení krve. Při léčbě warfarinem je důležité dodržovat taková opatření, aby nedocházelo ke kolísání aktivity warfarinu. Zda je dávka warfarinu správná, určí test protrombinového času neboli Quickův test. Výsledek testu je udáván jako INR (International Normalized Ratio) a jeho rozmezí by se mělo pohybovat v hodnotách stanovených lékařem.
Při sníženém účinku warfarinu je nedostatečně bráněno vzniku krevní sraženiny v cévách nebo srdečních dutinách. Tento stav nastává především při zvýšeném příjmu vitaminu K, včetně mimořádného příjmu potravin bohatých na vitamin K.
Zvýšený účinek warfarinu je spojen s rizikem krvácení i při malém zranění. Zvýšená krvácivost může být projevem nedostatku vitaminu K.
Účinek warfarinu dále zvyšuje:

  • náhlé snížení příjmu stravy (např. při dodržování přísné redukční diety, při hladovkách, v důsledku nechutenství atp.),
  • horečka,
  • stavy, které naruší mikrobiální rovnováhu ve střevě (průjem, užívání antibiotik),
  • alkohol v množství větším než 1 nápoj denně,
  • současné užívání léků, které zvyšují účinek warfarinu.

Jak zajistit stabilní účinek warfarinu?

Základem je vyvážený příjem vitaminu K, bez výkyvů na obě strany (jeden den sníte mísu salátu, pak 3 dny nejíte zeleninu vůbec) a bez výraznějších změn ve stravování (náhlé omezení energetického příjmu, vynechávání jídel během dne atp.). V praxi se nejlépe osvědčuje pravidelné zařazení potravin se středním nebo vyšším obsahem vitaminu K do jídelníčku v přiměřeném množství a vynechání potravin, v nichž je obsah vitaminu K vysoký a zároveň nepravidelný.
Velkou chybou je vyřadit zeleninu ze stravy úplně. Zelenina je důležitou součástí vyváženého jídelníčku a zdrojem mnoha vitaminů, minerálních látek, látek s antioxidačním účinkem a vlákniny. Vynechávání zeleniny a její nahrazování ovocem může přispívat k vzestupu hmotnosti a zhoršovat stávající zdravotní stav (např. zhoršení cukrovky, zvyšování hladiny cholesterolu atp.).
Mnohem výhodnější je znát obsah vitaminu K1 v potravinách a naučit se nahrazovat nevhodné potraviny za vhodnější (např. nahradit dušený špenát za kedlubnové zelí nebo dušenou mrkev).

Tabulka Obsah vitaminu K1 v potravinách uvádí vybrané potraviny v jídelníčku s přehledem hodnot vitaminu K1. Zde si ji můžete prohlédnout a vytisknout.

Autorkou textů na této stránce je: PhDr. Karolína Hlavatá, PhD., dietolog a odborný garant projektu „Vím, co jím a piju“