Alkohol

Alkohol

Alkohol v rámci jídelníčku s vyváženým příjmem vitaminu K

Podle nových doporučení by příjem alkoholu neměl být v ideálním případě žádný. Alkohol patří mezi hlavní karcinogeny a zejména v kombinaci s kouřením a nevhodnou skladbou stravy představuje pro zdraví značné riziko. Z pohledu zdraví srdce a cév však některé studie poukazují na možnou prospěšnost mírného příjmu alkoholu.

Alkohol a warfarin
Alkohol zvyšuje účinek warfarinu, proto je důležité to s jeho konzumací nepřehánět. Přiměřené a především stále stejné množství alkoholu na závadu není. Příjem alkoholu se počítá na tzv. jednotky. Jedna jednotka alkoholu se rovná deseti gramům alkoholu. Tomu odpovídá přibližně 250 ml 12° piva, 330 ml 10° piva, 100 ml vína nebo 25 ml tvrdého alkoholu.

Ideální je „nastavit se“ na maximální denní příjem 10 g alkoholu u žen a 20 g alkoholu u mužů.

Pro zdraví srdce a cév je důležité si hlídat i krevní tlak a tělesnou hmotnost. Alkohol ve vyšších než doporučených dávkách zvyšuje krevní tlak a jednoznačně přispívá ke vzniku nadváhy a obezity.

Víte, že…
…jedno 12° pivo má energetickou hodnotu 990 kJ, čemuž odpovídají například 2 krajíce chleba po 50 g. A vypít takový bochník chleba je tedy pořádná energetická nálož. 😊

Tip: Příležitostná sklenka alkoholu neuškodí, ale většího množství alkoholu se vyvarujte.

Sklenka bílého nebo červeného vína (Srovnání: průměrná energetická hodnota ve 150 ml je 410 kJ; průměrný obsah alkoholu je 10 g.)

Láhev bílého nebo červeného vína (Srovnání: průměrná energetická hodnota v 700 ml: 2100 kJ; průměrný obsah alkoholu je 7 jednotek, což je pro ženu celotýdenní akceptovatelný příjem alkoholu.)

Recept na koktejl s vůní jablek
Potřebujete: 30 ml jablečného sirupu, 20 ml pomerančové šťávy, 25 ml rumu, 2 plátky jablka, 4 kostky ledu
Postup: Do šejkru dáme led, přidáme sirup, šťávu a rum. Důkladně protřepeme a vlijeme do sklenic, do kterých jsme vložili plátky z čerstvého jablka.

Recept na jemnou limonádu (pro ty, kteří se chtějí napít něčeho dobrého, ale nemohou nebo nechtějí pít alkohol)
Potřebujete: šťáva z 1 citrónu, šťáva z 1 pomeranče, 50 ml malinového sirupu, 300 ml sodovky nebo neochucené slabě mineralizované přírodní minerální vody, 10 kostek ledu, 6 třešní (mohou být kompotované, čerstvé nebo mražené)
Postup: Do vyšší nádoby dáme led a přidáme šťávu z citrusů, sirup a vychlazenou sodovku. Barovou lžící nápoj opatrně, ale důkladně promícháme. Podáváme ve sklenkách, do kterých jsme předtím vložili 2–3 třešně.

Jak na alkohol?

  • Pokud pijete alkohol, pijte jej v menších dávkách. Je to lepší než najednou vypít velké množství.
  • Současně s alkoholem pijte dostatečně i nealkoholické nápoje.
  • Nejvíce energie má tvrdý alkohol, likéry a portské víno.
  • Z hlediska obsahu antioxidačně působících látek není rozdíl mezi bílým a červeným vínem.

Autorka: PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietolog a odborný garant projektu „Vím, co jím a piju“