Redukční jídelníček na 5400 kJ při léčbě warfarinem

Redukční jídelníček při léčbě warfarinem

(energie 5400 kJ, 80 g bílkovin, 160 g sacharidů, 37 g tuku, 30 g vlákniny)

Obezita je závažné chronické onemocnění, které charakterizuje nadměrné ukládání tuku v těle. Měřítkem je obsah tuku v těle, který by u mužů neměl přesahovat 25 %, u žen 30 % tělesné hmotnosti. V České republice trpí nadváhou nebo dokonce obezitou 71 % mužů a skoro 57 % žen. Záludnost obezity spočívá v mnoha komplikacích, které se s nadměrnou hmotností sdružují. Příkladem komplikací provázejících obezitu jsou nemoci srdce a cév, cukrovka 2. typu, zvýšené hladiny krevních tuků a cholesterolu, vyšší riziko nádorových onemocnění, ortopedické, dýchací a psychické potíže. Platí, že čím vyšší stupeň obezity, tím větší je riziko vzniku komplikací. Dobrou zprávou je, že i mírná redukce hmotnosti vede k významnému snížení zdravotních rizik. Cílem hubnutí tedy není dosažení ideální hmotnosti, ale zlepšení zdraví.

Základním pilířem léčby je úprava životního stylu. Pamatujte, že nejde o krátkodobou záležitost, léčba obezity je změna na celý život. V jídelníčku většinou stačí udělat pár změn. Změny mají být nenásilné a zaváděné postupně.

Hlavní zásady redukční diety můžeme shrnout do několika bodů:

  • Omezení energetického příjmu o 2000–2500 kJ/den. To znamená například nevypít litr slazeného nápoje (1900 kJ) nebo nesníst tabulku čokolády (2200 kJ).
  • Omezení příjmu tuků, upřednostňování rostlinných tuků a olejů.
  • Zvýšení příjmu vlákniny z celozrnných obilovin, zeleniny, ovoce a luštěnin.
  • Omezení příjmu sladkostí a slazených nápojů.
  • Dostatečný příjem zeleniny (optimálně 500 g/den).
  • Přiměřený příjem ovoce (250–300 g/den).
  • Dostatečný příjem bílkovin z libového masa, méně tučných mléčných výrobků, luštěnin.
  • Snížení obsahu soli (do 4–6 g/den).
  • Vhodný pitný režim (alespoň 1,5 l neslazených nápojů/den).
  • Pravidelný režim stravování, nejlépe 3–5× denně.
  • Pestrost ve výběru potravin.
  • Výběr vhodné tepelné úpravy (vaření, dušení, pečení při nižších teplotách, opékání na malém množství tuku nebo zcela bez tuku).

Problém se sestavením jídelníčku však může nastat u osob užívajících warfarin. Strašákem bývá hlavně zelenina, ale i některé druhy ovoce nebo masa. Tyto potraviny totiž obsahují vyšší nebo kolísavý obsah vitaminu K a mohou narušit účinnost warfarinu. Naštěstí se zeleniny a dalších potravin vzdávat nemusíte, je ale potřeba respektovat některá doporučení:

  • Nechte si lékařem dobře vysvětlit mechanizmus účinku warfarinu.
  • Poznejte potraviny, které jsou pro vás nevhodné. Podrobné informace o obsahu vitaminu K a další najdete na www.vitamin-k-jidelnicek.cz.
  • Nastavte si denní příjem zeleniny tak, aby nedocházelo k výkyvům v příjmu (jeden den sníst jedno rajče a druhý den velkou mísu zeleninového salátu).

Několik rad na závěr:

  • Chcete-li trvale zhubnout, je nutné CHTÍT něco změnit. Dobře si ujasněte motivaci k hubnutí a naplánujte si i odměny za dosažené úspěchy.
  • Nechtějte všechno hned, spokojte se s pozvolným, zato trvalým úbytkem tělesné hmotnosti, ideálně 0,5–1 kg týdně.
  • Cíl hubnutí si stanovte s rozmyslem. Pro zlepšení zdravotních obtíží postačí redukce hmotnosti o 5–10 %.
  • Velmi pomáhá, když můžete sledovat, jak se vám hubnutí daří. Pravidelně se važte zhruba 1× týdně, ve stejný čas např. v sobotu ráno. Měřte si obvody pasu, boků, stehen a zjištěné údaje si zaznamenávejte.
  • Jednorázové porušení neznamená konec všeho, nic nemusí být 100%.
  • Do boje s nadbytečnými kilogramy zapojte i rodinu a přátele. Podpora je důležitá.
Následující 7denní jídelníček…
…je nastaven průměrně na 5400 kJ, což je energetický příjem vhodný pro přísnější redukční režim. Cílem je ukázat, že je možné si bez problémů sestavit chutný jídelníček, který odpovídá zásadám vyváženého stravování, umožňuje redukovat tělesnou hmotnost a zároveň respektuje omezení daná léčbou warfarinem.POZNÁMKA: Pokud byste měli při dodržování tohoto jídelníčku silné pocity hladu nebo jste hubnuli příliš rychle (více než 1 kg/týdně), je namístě navýšit energetický příjem cca o 1000 kJ. Zpravidla postačí přidat porci sacharidů (například plátek chleba) a lehce zvýšit příjem tuku (například si přidat 10 g ořechů nebo semen ke svačině nebo si dopřát tučnější sýr).

Snídaně: Celozrnný rohlík se šunkou
celozrnný rohlík (50 g), šunka nejvyšší jakosti (50 g), okurka (100 g)
Přesnídávka: Ovoce
pomeranč (150 g)
Oběd: Karbanátky z červené čočky s bramborovou kaší (2 porce)
červená čočka (50 g v suchém stavu), olivový olej (1 čajová lžička), jarní cibulka (10 g), červená cibule (50 g), česnek (2 stroužky), mrkev (50 g), vejce (1 kus), namleté ovesné vločky (1 polévková lžíce), strouhanka (1 polévková lžíce), sůl (¼ čajové lžičky), pepř, Vegeta (1 čajová lžička)
Zeleninová obloha: 160 g ředkviček, 100 g cherry rajčat, 2 lžíce balzamikového octa, lžička medu
Bramborová kaše: 300 g brambor, 50 ml polotučného mléka, 5 g másla
Jak na to?
Čočku propláchneme a uvaříme, cibulku a česnek nasekáme, mrkev nastrouháme a smícháme s vejcem, namletými ovesnými vločkami  strouhankou. Osolíme a opepříme, přidáme Vegetu. Necháme chvilku odstát a pak tvoříme malé placičky, které pečeme v troubě při 170 °C na pečícím papíru potřeném olejem. Podáváme s bramborovou kaší a se salátem.Svačina: Skyr s ostružinami
skyr (100 g), ostružiny (50 g)Večeře: Salát z pečené zeleniny s kozím sýrem, plátek žitného chleba
červená paprika (100 g), cuketa (100 g), červená cibule (40 g), celer (50 g), česnek (2 stroužky), olivový olej (1 polévková lžíce), koření na grilovanou zeleninu, kozí sýr (50 g), žitný chléb (50 g)
Jak na to?
Zeleninu omyjeme a nakrájíme na větší kusy, česnek nasekáme na plátky. Promícháme s olejem a kořením a rozložíme na pečící papír. Pečeme v troubě na 160 °C do změknutí zeleniny. Na zeleninu rozdrobíme kozí sýr.

Snídaně: Žitný chléb s tvarohem a sušenými rajčaty
chléb žitný kváskový (60 g), tvaroh měkký 0,5 % tuku (100 g), sušená rajčata (30 g), rajče (1 velké)
Přesnídávka: Ovoce
jablka (150 g)
Oběd: Tortilla s guacamole a s tuňákem
celozrnná tortilla (1 kus), avokádo (1/2 kusu), rajče (50 g), česnek (1 stroužek), červená cibule (25 g), olivový olej (1 čajová lžička), citrónová šťáva (1 čajová lžička), tuňák ve vlastní šťávě (80 g), sůl, pepř
Jak na to?
Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a vidličkou rozmačkáme. Cibuli nasekáme najemno, rajčata nakrájíme na malé kousky, stroužek česneku prolisujeme nebo rozetřeme a přidáme lžíci olivového oleje. Vše promícháme vidličkou, osolíme špetkou soli, okyselíme limetkovou šťávou a podle chuti opepříme.
Každou z tortill potřeme guacamole, rozdělíme tuňáka a zavineme.
Svačina: Jahody se sýrem cottage light
jahody (50 g), sýr cottage light (100 g)Večeře: Čočkový salát s celozrnným rohlíkem
čočka (35 g váženo v suchém stavu), zelené olivy (20 g), červená paprika (50 g), zelená paprika (50 g), červená cibule (30 g), olivový olej (1 polévková lžíce), vinný ocet (1 polévková lžíce), dijonská hořčice (1 čajová lžička), podle chuti sůl, pepř
Jak na to?
Čočku uvaříme do měkka, ale pozor, aby se nerozvařila. Zeleninu nakrájíme na kostičky a promícháme s uvařenou čočkou. Ochutíme vinným octem, olivovým olejem, hořčicí, solí a pepřem.

Snídaně: Chléb s volským okem a kedlubnou
krajíc kváskového chleba (60 g), volské oko (100 g), kedluben (100 g)
Přesnídávka: Ovoce
banán (150 g)
Oběd: Rizoto s vepřovým masem a sýrem
libové vepřové maso (100 g), rýže natural (35 g v suchém stavu), mražený hrášek (50 g), mrkev (50 g), řepkový olej (1 polévková lžíce), sýr eidam 30 % tuku v sušině (20 g), podle chuti sůl
Jak na to?
Maso nakrájíme na kostky a opečeme na oleji. Přidáme nakrájenou mrkev, hrášek, sůl a propranou rýži. Zalijeme vodou tak, aby rýže byla ponořená. Dusíme při nízké teplotě 15–20 minut. Před podáváním posypeme strouhaným sýrem.
Svačina: Skyr se zeleninou a knäckebrotem
okurka (50 g), mrkev (50 g), skyr (100 g), podle chuti sůl, pepř, knäckebrot (3 plátky)Večeře: Křenová pomazánka s celozrnným pečivem
houska celozrnná (50 g), polotučný tvaroh (80 g), jogurt bílý (50 g), křen strouhaný (20 g), mandarinka (50 g), sůl, pepř
Jak na to?
Tvaroh vyšleháme s jogurtem, nastrouhaným křenem, dle chuti osolíme, opepříme a namažeme na chléb. Podáváme s mandarinkou.

Snídaně: Slunečnicový chléb se sýrem cottage a rajčaty
slunečnicový chléb (60 g), sýr cottage (100 g), rajče (80 g)
Přesnídávka: Ovoce
kiwi (150 g)
Oběd: Bramboráky se zeleninou
brambory (120 g), cuketa (80 g), kedlubna (40 g), hladká mouka (20 g), mleté ovesné vločky (15 g), bílek (1 kus), celé vejce (1 kus), rýžový olej (1 čajová lžička), podle chuti česnek, pepř, majoránka (1 čajová lžička), sůl
Jak na to?
Syrové brambory, cuketu a kedlubnu nastrouháme. Přebytek vody vymačkáme. Přidáme zbývající suroviny a připravíme těsto. Plech vyložíme pečícím papírem, pomažeme olejem, lžící vytvoříme bramboráky a při pečeme je při teplotě 170 °C.
Svačina: Ořechy a jogurt
kešu ořechy (20 g), řecký jogurt Milko 0 % tuku (140 g)Večeře: Krůtí ražniči s batáty
krůtí prsa (100 g), cibule (50 g), červená paprika (150 g), žampiony (80 g), olivový olej (1 čajová lžička), grilovací koření
Příloha: batáty (150 g)

Jak na to?
Uvedené suroviny nakrájíme na stejně velké kostky a střídavě je napichujeme na špejli. V oleji rozmícháme grilovací koření a směsí potřeme ražniči. Zabalíme do alobalu a dáme zapéct do trouby. Podáváme s vařeným bramborem.

Snídaně: Chlupatý chléb s ředkvičkami a jablkem
žitný chléb (60 g), margarín (10 g), strouhaný sýr eidam (50 g), ředkvičky (50vg), jablka (50 g)
Jak na to?
Chléb namažeme margarínem a hustě posypeme nastrouhaným sýrem. Podáváme s nakrájeným jablkem a ředkvičkami.
Přesnídávka: Pomerančový džus
250 ml 100 % pomerančového džusu
Oběd: Špagety se sójovým granulátem
sójový granulát (30 g), 10 g řepkový olej (1 čajová lžička), cibule (20 g), krájená rajčata (100 g), strouhaný parmezán (10 g), česnek (1 stroužek), sůl, pepř, koření na špagety (nemusí být)
Příloha: vařené špagety (100 g)
Jak na to?
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na oleji podusíme cibulku, orestujeme česnek a přidáme předem namočený a okapaný sójový granulát. Dochutíme solí, pepřem a opečeme. Pak přidáme rajčata, promícháme a podusíme. Hotovou porci na talíři posypeme parmezánem.
Svačina: Skyr nápoj
nápoj skyr jahodový (230 ml)Večeře: Vaječná omeleta s vepřovým masem
chléb (60 g), vejce (1 kus), mléko (1 polévková lžíce), pečené vepřové maso (50 g), sterilovaný hrášek (50 g), řepkový olej (1 čajová lžička), rajčata (100 g), cibulka (20 g), sůl, pepř
Jak na to?
Vejce rozmícháme s mlékem, osolíme, opepříme a vlijeme na rozpálenou, olejem potřenou pánev. Když začne omeleta houstnout, rozložíme na ni nasekané vepřové maso a sterilovaný hrášek. Podáváme s rajčatovým salátem a chlebem.

Snídaně: Kefírové lívance s celozrnnou moukou, ovesnými vločkami, jablky a skořicí
kefír (100 ml), ovesné vločky (25 g), pšeničná celozrnná mouka hladká (25 g), jablka (25 g), na špičku nože jedlé sody, vejce (1 kus), na špičku nože sůl, olej (1 polévková lžíce), třtinový cukr (10 g), skořice, cottage sýr (25 g), směs zahradního ovoce (50 g, maliny, borůvky, jahody, červený rybíz)
Jak na to?
Nejprve si připravíme těsto na lívance, které důkladně prošleháme buď metlou nebo šlehačem. Necháme chvilku odstát. Rozehřejeme si pánev, olejem v rozprašovači (nebo peroutkou) postříkáme pánev a z obou stran opékáme lívance. Horké lívance obalíme ve skořicovém cukru a podáváme se sýrem cottage a ovocem.
Přesnídávka: Ovoce
ananas (100 g), banán (50 g)
Oběd: Drůbeží polévka s nudlemi
kuřecí maso (80 g), drůbeží vývar bez tuku, nové koření (2 kuličky), bobkový list (2 kusy), černý pepř (5 kuliček), mrkev (100 g), petržel (50 g), celer (50 g), cibule (40 g), hrášek (20 g), vařené vlasové nudle (20 g), sůl
Jak na to?
Kuřecí maso dáme do hrnce a zalijeme vodou. Vody by nemělo být příliš, aby byl vývar silný. Přidáme koření a dáme na hodinu vařit. Pak přidáme kořenovou zeleninu, stačí ji jen oloupat a přepůlit, cibuli vložíme celou. Vaříme do té doby, než je zelenina skoro měkká. Zvlášť si uvaříme vlasové nudle. Vývar pak slijeme přes síto, maso nasekáme, zeleninu nakrájíme, vše vrátíme do hrnce, přidáme mražený hrášek, nudle, a ještě krátce prohřejeme.
Svačina: Řecký jogurt 0 % tuku
Příchuť si vyberte podle vlastních preferencí, chutný je například čokoládový nebo karamelový.Večeře: Rybí filet se zeleninou a bramborem
rybí filet (100 g), přepuštěné máslo (1 čajová lžička), cuketa (150 g), cibule (50 g), sůl, pepř
Příloha: brambory (150 g)
Jak na to?
Filet osušíme, osolíme a opepříme, opečeme na přepuštěném másle. Cuketu nakrájíme na plátky, cibuli na půlkolečka. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Zeleninu dáme na plech vyložený pečícím papírem a v troubě při teplotě 180 °C opečeme. Podáváme s vařeným bramborem.

Snídaně: Dýňový chléb s žervé a mrkví
1 krajíc dýňového chleba (60 g), sýr Philadelphia light (50 g), mrkev (50 g)
Přesnídávka: Ovoce
hruška (150 g)
Oběd: Vepřové po čínsku s rýžovými nudlemi
vepřová kýta (100 g), rýžový olej (1 čajová lžička), bílek (1 kus), solamyl (1 čajová lžička), tmavá sójová omáčka (1 polévková lžíce), červená cibule (50 g), červená paprika (80 g), žlutá paprika (80 g), zelená paprika (80 g)
Příloha: vařené rýžové nudle (100 g)
Jak na to?
Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, cibuli na tenká půlkolečka a papriky na kostičky. Ve lžičce studené vody rozmícháme solamyl a všleháme bílek. Ve směsi obalíme nudličky a necháme chvilku odpočinout. Na oleji je pak orestujeme, přidáme zeleninu, podlijeme 2 lžícemi vody a chvilku necháme dusit. Na závěr pokrm zakápneme sójovou omáčkou a podle chuti popř. osolíme.Svačina: tvaroh s malinami
100 g polotučného tvarohu, 40 g malinVečeře: Pohankové houbové rizoto s řepou
50 g pohanka (50 g v suchém stavu), žampiony (150 g), cibule (50 g), sádlo (1 čajová lžička), sýr eidam (50 g), česnek (1 stroužek), zauzená paprika (½ čajové lžičky), drcený kmín, sůl, sterilovaná řepa (100 g)
Jak na to?
Papriku nakrájíme na kostičky a dáme do mističky. Pohanku propláchneme horkou vodou a necháme okapat. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, přidáme na plátky nakrájené houby, pohanku a krátce osmahneme. Ochutíme drceným kmínem, paprikou a osolíme. Zalijeme dvojnásobným množstvím vody, než je množství pohanky. Promícháme, přiklopíme pokličkou a dáme do trouby dusit. Hotové rizoto posypeme sýrem a podáváme se sterilovanou řepou.

Co je porce?
Při sestavování vlastního jídelníčku vycházejte z tabulky počtu porcí. V tabulce níže najdete, kolik porcí z jednotlivých skupin potravin máte za den sníst. Pro začátek se vyplatí potraviny vážit, později bez potíží odhadnete množství. Výběr potravin je třeba upravit podle požadavků na snížený příjem vitaminu K. Zde si můžete tabulku stáhnout a vytisknout.

 

Tabulka velikostí a počtu porcí – Redukční jídelníček na 5400 kJ při léčbě warfarinem / Zde si můžete tabulku stáhnout a vytisknout

Druh potraviny1 porcePočet porcí na den
Obiloviny a brambory1 plátek chleba (60 g)3
1 kus pečiva
100 g vařených těstovin, rýže
200 g brambor
40 g vloček, cereálií
1 tortilla
2 plátky houskového knedlíku
3 plátky bramborového knedlíku
poznámka: + 5 g mouky na tepelnou úpravu pokrmů1
Cukr10 g cukru0
Zelenina100 g čerstvé/sterilované/vařené/dušené zeleniny5
200 ml zeleninové šťávy
Ovoce100 g čerstvého ovoce2,5
talířek drobného ovoce
200 ml džusu
Mléko a mléčné výrobky250 ml mléka nebo zakysaného mléčného výrobku2
150 g jogurtu o vyšším obsahu bílkovin (např. skyr, řecký 0 % tuku)
55 g tvrdého sýra
120 g sýra cottage
40 g žervé
90 g Lučiny linie
130 g tvarohu
60 g balkánského sýra
110 g Olomouckých tvarůžků
Maso, vejce a luštěniny100 g drůbežího masa (v syrovém stavu)1,5
100 g libového vepřového nebo hovězího masa (v syrovém stavu)
80–100 g ryb (v syrovém stavu)
80 g šunky
100 g vařených luštěnin
130 g tofu
120 g Robi masa
2 vejce
Tuky, oleje a ořechy5 g tuku nebo oleje1
10 g ořechů1

Autorka: PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietolog a odborný garant projektu „Vím, co jím a piju“