Dia jídelníček

DIA jídelníček při léčbě warfarinem

 

Pár slov úvodem

Mnoho z Vás, kteří z nejrůznějších příčin užíváte warfarin, se zároveň léčíte s cukrovkou. Právě pro Vás jsme připravili jednoduchý návod, jak si sestavit vyvážený jídelníček. Inspirovat se můžete také 7denním ukázkovým jídelníčkem. Jídelníček nutričním složením odpovídá požadavkům na méně energetickou verzi diabetické diety, která je nastavena na 6200 kJ, 150 g sacharidů, 80 g bílkovin a 60 g tuků. Zároveň je bohatá na vlákninu a denní obsah soli nepřekračuje doporučených 5 g.

Základním pilířem v prevenci i léčbě diabetu 2. typu je úprava stravovacích a pohybových zvyklostí. Bez nich často nelze dosáhnout uspokojivé kompenzace diabetu ani s nejmodernějšími léky včetně inzulínu. Cílem léčby diabetu je dosažení hodnot blízkých normě, což se týká jak hladin krevního cukru, tak hodnot krevního tlaku, cholesterolu, krevních tuků apod.

Dobrou zprávou je, že se diabetická dieta v ničem zásadním neliší od racionální stravy. Přesto se lidé současně léčení warfarinem obávají konzumace většího množství zeleniny, která je v diabetickém jídelníčku hojně zastoupena. Zelenina je často nahrazována větším množstvím ovoce, což může vést ke zvyšování tělesné hmotnosti a zhoršení cukrovky. Někteří lidé zeleninu raději vůbec nejí, jelikož se obávají kolísání hodnot sledujících krevní srážlivost. To samozřejmě není dobrá cesta, jelikož pestrý a vyvážený jídelníček je důležitý pro udržení komplexního zdraví i psychické pohody. Cílem je jíst kvalitně, používat co nejvíce druhů potravin a zbytečně se nezatěžovat přemírou doporučení.

Proto jsme pro Vás připravili rámcový diabetický jídelníček, s jehož pomocí si můžete sestavit vlastní, nutričně vyvážený jídelníček bez obav, že uděláte něco špatně.

Co je to cukrovka a jaké má komplikace?

Diabetes mellitus neboli cukrovka je porucha metabolismu cukrů, při které tělo není schopné udržet hladinu krevního cukru (glykémii) v mezích normy (POZNÁMKA: normální glykémie se na lačno pohybuje mezi 3,9–5,6 mmol/l). Hlavním projevem onemocnění je hyperglykémie, tj. vysoká hladina krevního cukru. Vysoká glykémie působí toxicky na řadu orgánů a výrazně je poškozuje. To, co tedy činí cukrovku nebezpečnou, jsou její komplikace, především poškození velkých i malých cév. Výsledkem je mnohonásobně vyšší riziko infarktu myokardu nebo cévní mozkové příhody, jelikož proces aterosklerózy, na jejímž podkladě srdečně cévní onemocnění vznikají, je u diabetiků významně urychlen. Z postižení drobných cév vycházejí tzv. mikrovaskulární komplikace. Jde o diabetickou neuropatii (postižení nervů), retinopatii (změny cév oční sítnice), nefropatii (onemocnění ledvin). Specifickým problémem při cukrovce je riziko tzv. diabetické nohy, tedy vznik nehojících se vředů na dolních končetinách.

Podle mechanizmu vzniku rozeznáváme několik typů cukrovky, nejčastěji se však setkáváme s cukrovkou 2. typu, která představuje až 90 % všech případů. Diabetes mellitus 2. typu vzniká nejčastěji na podkladě obezity, která má za následek sníženou účinnost inzulínu. Mluvíme o tzv. inzulínové rezistenci, kterou se slinivka snaží překonat zvýšenou tvorbou inzulínu. Postupně ale již není tělo schopno vyrobit tolik inzulínu, kolik ho je potřeba k udržení normální hladiny glykémie a objevuje se cukrovka. Záludnost cukrovky 2. typu spočívá v tom, že zpočátku nebolí a pacienti o ní řadu let vůbec nevědí. Prvním projevem cukrovky bývají až její komplikace, například infarkt myokardu nebo snížená funkce ledvin.

Na co je důležité pamatovat?

Jíst pravidelně

Není nutné jíst 5x denně, ale pravidelný režim se zastoupením alespoň 3denních jídel je velmi důležitý. Napomáhá udržování vyrovnanějších hladin krevního cukru mezi jídly a zajistí, že dodáte tělu všechny potřebné živiny. Každé hlavní jídlo (tj. snídaně, oběd, večeře) by mělo obsahovat zeleninu a /nebo ovoce, zdroj bílkovin i sacharidy. Například tedy pouhý zeleninový salát je k večeři nedostačující.

Tip: Chystejte si jídlo dopředu, mějte vhodné svačinky v práci, plánujte si, co nakoupíte. Pokud pracujete na noční směny, nezapomínejte jíst i v noci!

Nevyřazovat z jídelníčku pečivo a další výrobky z obilovin

Častým názorem je, že nejlepší cestou, jak zhubnout (redukce hmotnosti bývá u diabetiků 2. typu často opravdu nutná), je vynechat všechno pečivo a přílohy. Bohužel to není správná volba, jelikož obiloviny obsahují sacharidy, které slouží jako zdroj energie, představují nejbohatší zdroj vlákniny a poskytují i řadu vitaminů a minerálních látek. Preferovány by měly být celozrnné obiloviny a výrobky z nich, jelikož vedle škrobu dodávají tělu i zmíněnou vlákninu, bílkoviny, vitaminy a minerální látky.

Tip: Někdy je obtížné sehnat celozrnné pečivo. Dopřejte si tedy třeba ke snídani obyčejný rohlík, ale k obědu si uvařte celozrnné těstoviny nebo neloupanou rýži a k večeři si dejte namísto chleba celozrnnou tortillu. Vysoký obsah vlákniny a pro imunitu prospěšných beta-glukanů mají ovesné a ječné vločky, které můžete použít na přípravu kaší, do polévek, mletého masa nebo lívancového či palačinkového těsta.

Opatrně s cukry

Cukr se neskrývá jen ve sladkostech, mnohem zákeřnější mohou být nejrůznější slazené nápoje a přemíra ovoce. Nemusí se vyloženě jednat o slazené limonády, značné množství cukru obsahují i ochucené minerální vody a tolik oblíbené ovocné fresh džusy a smoothie. Takže když smoothie, raději zeleninové, nebo v kombinaci zelenina-ovoce, přičemž je třeba zároveň snížit dávku ovoce v průběhu dne. Pokud si tedy připravíte smoothie z jednoho pomeranče a jablka, máte denní dávku ovoce vyčerpanou.

Tip: Slazené nápoje dobře nahradí voda ochucená citrusy nebo jahodami. K ovonění můžete přidat i lístky máty nebo meduňky. Nikdy je však nejezte, obsahují velké množství vitaminu K.

Vše pro zdraví cév

Cukrovka je nebezpečná tím, že poškozuje malé i velké cévy, což vede k závažným zdravotním komplikacím. Proto je třeba cévy chránit nekouřením, pravidelným pohybem, správným jídelníčkem a také dostatečně velkou náloží antioxidantů. Antioxidačně působící látky najdete v zelenině, ovoci (zvlášť v červeně zbarveném) a dalších potravinách rostlinného původu – celozrnných obilovinách, luštěninách, ořeších a semenech.

Tip: Alespoň jeden den v týdnu si udělejte bezmasý a minimálně 2x týdně zařaďte do svého jídelníčku luštěniny.

Není tuk jako tuk

Vedle celkového množství přijímaných tuků je důležité sledovat zastoupení mastných kyselin. V praxi je stěžejní omezení příjmu nasycených a trans mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu a přispívají ke kardiovaskulárním onemocněním. U trans mastných kyselin je zvažován i nepříznivý vliv na rozvoj diabetu.

Zdroje nasycených mastných kyselin: máslo, sádlo, kokosový, palmový tuk, palmojádrový tuk a potraviny obsahující uvedené tuky (tučné maso, mléčné výrobky, oplatky, sušenky, zmrzliny). O obsahu nasycených mastných kyselin ve výrobku informuje tabulka nutričního složení, kterou najdete na obalech potravin. Čím je obsah nasycených mastných kyselin z celkového množství tuku nižší, tím lépe.

Tip: Řada potravin určených pro diabetiky (např. oplatky nebo sušenky) jsou sice označeny „dia“, ale obsahují nevhodné tuky s převahou nasycených mastných kyselin. Raději se těmto výrobkům vyhýbejte. Dobrou volbou namísto plněných oplatek či sušenek jsou sušenky z různých druhů vloček. Při pečení se nebojte používat i zeleninu, skvělé jsou například sušenky s mrkví, cuketou nebo dýní.

Nezapomínat na bílkoviny

Bílkoviny napomáhají redukci hmotnosti a v kombinaci se sacharidovými potravinami příznivě ovlivňují glykemickou odpověď organizmu.

Tip: Výborným zdrojem bílkovin jsou nejen potraviny živočišného původu (maso, ryby, vejce, mléčné výrobky a sýry), ale najdeme je i v luštěninách, ořeších a celozrnných obilovinách. Nejlepší je kombinovat oba zdroje, například do karbanátků přidat sójový granulát nebo naopak k fazolím kvalitní šunku.

7denní ukázkový jídelníček pro diabetiky léčené warfarinem

Snídaně: Toust se sýrem a zeleninou, čaj nebo káva
50 g celozrnného toustového chleba, 40 g plátků sýra Eidam 30 % t. v s., 5 g másla, 100 g rajčat

Přesnídávka: Ovoce

200 g jablka

Oběd: Guláš z krůtího masa, rýže natural s hráškem

150 g krůtího masa, 15 g řepkového oleje, 50 g cibule, 5 g červené papriky, sůl, pepř, majoránka, 2 stroužky česneku, 10 g hladké mouky
Příloha: 100 g vařené rýže, 50 g hrášku
Zeleninová obloha: 160 g ředkviček, 100 g cherry rajčat, 2 lžíce balzamikového octa, lžička meduJak na to?
Maso nakrájíme na kostičky, cibuli také. Na oleji nejprve orestujeme cibuli, přidáme maso, opečeme, zaprášíme paprikou, opepříme a zalijeme vodou. V trošce vody rozmícháme mouku, guláš zahustíme, provaříme a na závěr dle chuti osolíme a dochutíme prolisovaným česnekem. Podáváme s vařenou rýží, do které zamícháme rozmražený hrášek.

Svačina: Ricotta s borůvkami a celozrnnými sušenkami

60 g ricotty, 50 g borůvek, 5 g medu, 20 g celozrnných kakaových sušenek

Večeře: Křenová pomazánka s celozrnným pečivem

50 g celozrnné housky, 80 g polotučného tvarohu, 10 g mletých vlašských ořechů, 10 g půlek vlašských ořechů, 50 ml bílého polotučného jogurtu, strouhaný křen, 100 g papriky červené
Jak na to?
Vidličkou rozmačkáme tvaroh, přidáme mleté ořechy, nastrouhaný křen a smícháme s jogurtem. Namažeme na plátky nakrájené pečivo, obložíme půlkami ořechů a podáváme s paprikou.

Snídaně: Rohlík s Hermelínem a kedlubna
1 rohlík, 50g Hermelínu, 100g kedlubny

Přesnídávka: Ovoce

100 g pomeranče, 10 vlašských ořechů

Oběd: Zapečené brambory, nakládané okurky

150 g vařených brambor, 50 g šunky, 1 vejce, lžíce mléka, 20 g rýžového oleje, 20 g hrášku, sůl, pepř, 50 g nakládaných okurek
Jak na to?
Předem uvařené brambory nakrájíme na tenké plátky a polovinu množství naskládáme do olejem vymazané malé zapékací misky. Osolíme, opepříme, přidáme najemno nakrájenou šunku a hrášek. Zakryjeme zbytkem brambor, opět osolíme, opepříme a zaplijeme vejcem rozšlehaným s troškou mléka. Dáme zapéct.

Svačina: Skyr ochucený

130 g ochuceného Skyru

Večeře: Čočková polévka

čočka (55 g, váženo v suchém stavu), 1 čajová lžička olivového oleje, 1 čajová lžička mouky nebo hrašky nebo cizrnové mouky, 1 malá cibule, 50 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, stroužek česneku, sůl, pepř
Jak na to?
Na oleji osmahneme cibuli a nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, zaprášíme moukou, osolíme, opepříme, zalijeme vodou a přidáme čočku. Vaříme do té doby, než je čočka měkká. Na závěr přidáme prolisovaný česnek.

Snídaně: Pomazánka z pečené řepy
60 g chleba, 50 g syrové červené řepy, 80 g Cottage sýra, 25 g sýra Eidam, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, římský kmín, citrónová šťáva
Jak na to?
Řepu oloupeme a nastrouháme. Vzhledem k tomu, jak barví, použijte jednorázové rukavice. Smíchejte s najemno nastrouhaným Eidamem, Cottage sýrem. Ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem, římským kmínem a citrónovou šťávou.

Přesnídávka: Ovoce

100 g ananasu

Oběd: Indiánská rýže s krůtím masem

100 g vařené indiánské rýže, 100 g krůtího masa, 25 g baby karotek, 25 g mraženého hrášku, 1 stroužek česneku, 50 g cherry rajčat, 20 g kešu ořechů, 10 g rýžového oleje, sůl, pepř
Jak na to?
Krůtí maso nakrájíme na malé kostičky a orestujeme jej na oleji. Osolíme a opepříme. Přidáme na plátky nakrájený česnek, karotky, hrášek, přepůlená rajčata, mírně podlijeme, a ještě několik minut opékáme. Nakonec vsypeme indiánskou rýži, nasekané kešu ořechy a prohřejeme.

Svačina: Zeleninový salát na řecký způsob

200 g míchaný zeleninový salát (okurka, paprika, rajče, červená cibule), 20 g oliv, lžíce vinného octa, 10 g olivového oleje

Večeře: Pohankové palačinky s tvarohem

125 ml mléka, 45 g pohankové mouky, špetka soli, 1 vejce, 5 g řepkového oleje, 80 g tvarohu, 1 čajová lžička vanilkového cukru, šťáva a kůra z BIO citrónu
Jak na to?
Z mléka, mouky, vejce a soli vyšleháme hladké těsto. Teflonovou pánev pomažeme olejem a opečeme 2 palačinky. Tvaroh smícháme s cukrem, citrónovou šťávou a kůrou a naplníme jimi palačinky.

Snídaně: Jogurt s müsli, jablkem a skořicí
130 g bílého Skyru , 40 g nedoslazovaného müsli, 50 g na kostičky nakrájeného jablka, skořice, čajová lžička čekankového sirupu

Přesnídávka: Ovoce

100 g kiwi

Oběd: Filé na másle s bramborovou kaší a salátem z červené řepy

150 g filetu k mořské štiky, 10 g másla, koření na ryby, šťáva z půlky citrónu
Salát: 1 vařená červená řepa, 5 g olivového oleje, lžíce balzamikového octa, 5 g medu
Příloha: 150 g brambor, 30 ml polotučného mléka, 5 g másla
Jak na to?
Filety osolíme a na másle opečeme. Podle chuti pokapeme citrónovou šťávou a posypeme kořením na ryby. Podáváme s bramborovou kaší a salátem z červené řepy.

Svačina: Bílá káva s ovesnými sušenkami

Udělejte si dobrou kávu s mlékem a dopřejte si k ní 2 malé ovesné sušenky
Recept na sušenky
125 g ovesných vloček, 160 g polohrubé mouky, 180 g oloupané a nastrouhané mrkve, 80 g cukru, 80 g hrozinek , 140 g řepkového oleje, 10 g prášku do pečiva (2,5 čajové lžičky), 4 g skořice (čajová lžička), 2 g soli (1/2 čajové lžičky), 1 vejce
Jak na to?
Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Rozinky propláchneme horkou vodu a necháme okapat. Smícháme se všemi ostatními surovinami. Plech vyložíme pečícím papírem, na který nanášíme těsto. Jednu sušenku upečeme z těsta o množství zhruba polévkové lžíce.

Večeře: Salát z pečené zeleniny s kozím sýrem

100 g červené papriky, 100 g cukety, 40 g červené cibule, 50 g celeru, 2 stroužky česneku, 10 g olivového oleje, koření na grilovanou zeleninu, 50 g kozího sýra, 5 g sezamového semínka
Jak na to?
Zeleninu omyjeme a nakrájíme na větší kusy, česnek nasekáme na plátky. Promícháme s olejem a kořením a rozložíme na pečící papír. Pečeme v troubě na 160 °C do změknutí zeleniny. Na zeleninu rozdrobíme kozí sýr a posypeme sezamovým semínkem.

Snídaně: Ovesná kaše s malinami
125 ml mléka (popř. podle potřeby voda), 40 g ovesných vloček, špetka soli, 5 g cukru, 50 g malin
Jak na to?
Do mléka nasypte vločky, přidejte cukr a špetku soli. Vařte do zhoustnutí kaše. Navrch dejte maliny.

Přesnídávka: Ovoce s ořechy

150 g hrušky, 10 g mandlí

Oběd: Špagety s mletým vepřovým masem

100 g libového vepřového masa, 10 g řepkového oleje, 30 g cibule, 200 g krájených rajčat z plechovky, 10 g strouhaného parmezánu, stroužek česneku, sůl, pepř, špetka sušeného oregana a špetka sušené bazalky
Příloha: 100 g vařených celozrnných špaget
Jak na to?
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na oleji podusíme cibulku, orestujeme česnek a přidáme mleté maso. Dochutíme solí, pepřem a opečeme. Pak přidáme rajčata, promícháme a podusíme. Hotovou porci na talíři posypeme parmezánem.

Svačina: Jogurt s okurkou

150 g bílého polotučného jogurtu, 100 g okurky, sůl, pepř

Večeře: Topinky s pomazánkou z Cottage sýra s avokádem a vejcem

3 plátky světlého toustového chleba, 80 g Cottage sýra, 20 g žervé, 60 g avokáda, 1 stroužek česneku, čajová lžička citrónové šťávy, čerstvě mletý pepř, sůl, 1 vejce na obložení
Jak na to?
Avokádo oloupeme a vidličkou rozmačkáme v misce. Přidáme ostatní suroviny a vše důkladně promícháme. V topinkovači opečeme plátky toustového chleba, namažeme pomazánkou a obložíme na plátky nakrájeným uvařeným vejcem. Na ozdobu se dobře hodí na proužky nakrájená červená paprika nebo rajče.

Snídaně: Míchaná vajíčka, žitný chléb
60 g žitného chleba, 2 vejce, 5 g přepuštěného másla, 100 g rajčat, sůl, pepř
Jak na to?
Vejce vyklepneme do hrnečku a metličkou je řádně prošleháme. Na pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo a vejce za stálého míchání tepelně upravíme. Na talíři je mírně osolíme. Podáváme s nakrájenými a opepřenými rajčaty a žitným chlebem.

Přesnídávka: Ovoce

2 mandarinky

Oběd: Kuřecí plátek s pečenými batáty a jogurtovým dresinkem

150 g kuřecí maso, 5 g rýžového oleje, 50 g řeckého jogurtu s 0 % tuku, 10 g majonézy, 20 g cibulky, 100 g zeleniny podle vlastního výběru, grilovací koření bez soli, sůl, pepř
Příloha: 100 g batátů, 5 g řepkového olej
Jak na to?
Maso lehce osolíme, okořeníme a na oleji opečeme z obou stran. Batáty nakrájíme na hranolky, promícháme se lžičkou řepkového oleje a pečeme na pečícím papíru při 170 °C. Cibulku nasekáme, vmícháme do jogurtu, přidáme majonézu, pepř, trochu soli a promícháme.

Svačina: Pudink z chia semen s jahodovým pyré

15 g chia semen, 30 ml kokosového mléka, 35 ml vody, 5 g medu a 100 g jahod
Jak na to?
Chia semena vmícháme do kokosového mléka, přidáme vodu, med a důkladně promícháme. Necháme nejlépe přes noc bobtnat v lednici. Jahody necháme rozmrazit a přes sítko je propasírujeme na hladké pyré. Pyré dáme navrch chia pudinku.

Večeře: Fazolový salát s celozrnným rohlíkem

50 g celozrnného rohlíku, 120 g bílých máslových fazolí, 30 g pórku (bílá část), 80 g červené papriky, 2 lžíce vinného octa, 10 g slunečnicového oleje, ½ čajové lžičky salátového koření, 5 g cukru
Jak na to?
Fazole z plechovky vyklepneme do sítka a důkladně propláchneme studenou vodou. Pórek přepůlíme a nakrájíme na kousky, papriku na kostičky. V misce smícháme vinný ocet, slunečnicový olej, med a koření. V míse vše důkladně promícháme a před podáváním necháme v chladničce rozležet.

Snídaně: Celozrnný chléb s arašídovou pomazánkou, sýrem a hruškou, čaj nebo káva
60 g celozrnného chleba, 30 g arašídové pomazánky, 20 g sýra Gouda

Přesnídávka: Ovoce

150 g pomeranče

Oběd: Těstovinový salát se zeleninou a kuřetem

100 g vařených těstovin (spirálky, kolínka), 50 g vepřové šunky vcelku, 50 g čerstvé okurky, 50 g kukuřice, 100 červené papriky, 30 g cibulka, 20 g majonézy, 20 g jogurtu bílého polotučného, 1 čajová lžička hořčice, sůl, pepř
Jak na to?
Zeleninu nakrájíme na kostičky, mraženou kukuřici propláchneme vroucí vodou a necháme okapat, šunku nasekáme nadrobno. Promícháme s těstovinami spolu s jogurtem, majonézou a hořčicí. Podle chuti osolíme a opepříme. V lednici necháme proležet.

Svačina:

1 menší banán, 50 g manga, 10 g proteinového prášku, voda

Večeře: Rybí filé s rajčaty

150 g filé, 80 g červené cibule, 100 g rajčat, 2 stroužky česneku, 10 g řepkového oleje, 5 g citrónové šťávy, sůl, pepř
Příloha: 100 g celozrnného vařeného kuskusu
Jak na to?
Dno malé zapékací misky pomažeme olejem, na dno rozložíme na proužky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Na ně vložíme osolené a opepřené filé, pokapeme citrónem a zasypeme na plátky nakrájenými rajčaty. Dáme zapéct do trouby. Podáváme s vařeným kuskusem.
Co je porce?
Při sestavování vlastního jídelníčku vycházejte z tabulky počtu porcí. V tabulce níže najdete, kolik porcí z jednotlivých skupin potravin máte za den sníst. Pro začátek se vyplatí potraviny vážit, později bez potíží odhadnete množství. Výběr potravin je třeba upravit podle požadavků na snížený příjem vitaminu K. Zde si můžete tabulku stáhnout a vytisknout.

 

Tabulka porcí

Jídelníček je nastaven na 6200 kJ, 80 g bílkovin, 60 g tuků, 150 g sacharidů, 30 g vlákniny a 4-5 g soli.

Jak pracovat s tabulkou porcí?

V tabulce najdete, kolik porcí z jednotlivých skupin potravin máte za den sníst. Porce nezmenšujte ani na jejich počtu nepřidávejte, jídelníček by pak již neodpovídal propočteným hodnotám. Pro začátek se vyplatí potraviny vážit, později bez potíží odhadnete množství.

Druh potraviny Porce 6200 kJ
Obiloviny 1 plátek chleba (60 g) 3
1 kus pečiva
100 g vařených těstovin, rýže
200 g brambor
40 g vloček, cereálií
1 tortilla
2 plátky houskového knedlíku
3 plátky bramborového knedlíku
Poznámka: + 5 g mouky na tepelnou úpravu pokrmů 2
Cukr 10 g cukru 0
Zelenina 100 g čerstvá/sterilovaná/vařená nebo dušená zelenina 3 — 5
200 ml zeleninové šťávy
Ovoce 100 g čerstvého ovoce 2 — 2,5 (v závislosti na obsahu sacharidů v ovoci)
Talířek drobného ovoce
200 ml džusu
Mléko a mléčné výrobky 250 ml mléka nebo zakysaného mléčného výrobku 2
150 g jogurtu o vyšším obsahu bílkovin (např. Skyr, řecký 0 % tuku)
55 g tvrdého sýra
120 g sýra Cottage
40 g Žervé
90 g Lučiny linie
130 g tvarohu
60 g Balkánského sýra
110 g Olomouckých tvarůžků
Maso, vejce a luštěniny 100 g drůbežího masa (v syrovém stavu) 1,5 — 2
100 g libového vepřového nebo hovězího masa (v syrovém stavu)
80–100 g ryb (v syrovém stavu)
80 g šunky
100 g vařených luštěnin
130 g Tofu
120 g Robi masa
2 vejce
Tuky, oleje a ořechy 5 g tuku nebo oleje 5
10 g ořechů 1

 

Nejčastější dotazy

1. Jsem diabetik užívající warfarin a lékař mi doporučil zhubnout. Četl jsem ale, že rychlé hubnutí není vhodné, protože může dojít ke změnám v krevní srážlivosti. Co s tím?
Rychlé hubnutí se nedoporučuje ani osobám, které warfarin neužívají. Optimální rychlost hubnutí je 0,5-1 kg týdně. Také není nutné se snažit zhubnout na svou ideální hmotnost. Významné zlepšení zdravotního stavu (například úprava stávající cukrovky nebo snížení krevního tlaku) přináší již úbytek o 5–10 % oproti výchozí váze.

2. Oba rodiče mají cukrovku, já se zatím jen potýkám s nadváhou. Jaká je pravděpodobnost, že budu mít cukrovku i já?
Pokud má cukrovku jeden z rodičů, je riziko pro dítě 15 % až 30 %. Jestliže ji mají oba rodiče, riziko se zvyšuje na 75 %. Nicméně rozhodující se váš životní styl, protože se dědí pouze určité předpoklady, nebo-li vlohy k nemoci. Jestliže si budete hlídat tělesnou hmotnost, budete přiměřeně sportovat, nemoc nemusíte vůbec dostat.

3. Při kontrolách na diabetologii mi měří tzv. glykovaný hemoglobin. Co je to za ukazatel?
Jedná se o ukazatel dlouhodobé kompenzace cukrovky, resp. ukazatel, jaké byly hodnoty glykémií v posledních 2-3 měsících. Konkrétní cíle pro hodnoty glykovaného hemoglobinu jsou pro každého pacienta individuálně stanoveny.

4. Mám cukrovku, miluju sladké, ale nechci porušovat režim. Čím sladké nahradit?
V nejlepším případě vám sladké může nahradit například doma vyrobená zmrzlina z ovoce a tvarohu, oslazená čekankovým sirupem nebo velmi malým množstvím cukru, dobré jsou i různé celozrnné nebo ovesné sušenky s dýní, mrkví, banánem, pohankové palačinky s tvarohem nebo kousek makového či ořechového závinu z jogurtového či tvarohového těsta.

5. Ráda bych se více věnovala pohybu, ale bojím se hypoglykémií
Hypoglykemické stavy během cvičení se týkají především diabetiků 1. typu. Diabetici 2. typu nebývají při cvičení hypoglykémií ohroženi, protože jejich problémem je inzulinová rezistence, při které pravidla zůstává zachována alespoň částečná schopnost produkce inzulínu. Přesto byste i s diabetem 2. typu měla pravidelně měřit glykémie před a po cvičení, v případě potřeby i během výkonu. Hypoglykemie je stav, kdy dojde k přílišnému snížení hladiny cukru v krvi (pod 3,3 mmol/l). Příčin hypoglykemie může být několik, většinou se jedná o podání příliš vysoké dávky inzulínu spolu s nedostatečným příjmem jídla, vynechání/zapomenutí jídla, příliš intenzivní fyzická zátěž nebo konzumace alkoholu. Příznakem hypoglykemie je bušení srdce, bledost, pocení, třes rukou, neklid, pocit úzkosti. Objevit se mohou i změny chování, zejména ve smyslu agresivity a zmatenosti. Při nedostatku glukózy v krvi se zpomaluje mozková činnost a déle trvající nebo těžší hypoglykemie může vést k bezvědomí až smrti. Riziko hypoglykemie není pouze během cvičení, ale přetrvává až 16 hodin po ukončení cvičení. Zde je opět namístě zdůraznit význam selmonitoringu. Léčba hypoglykémie spočívá v podání rychle vstřebatelných sacharidů (cukry, kam patří mono a disacharidy). Cukry slouží k překlenutí akutní hypoglykemie, následně je nutné podat komplexní sacharidy, nejlépe s nižším glykemickým indexem (celozrnné pečivo, celozrnný chléb, celozrnná sušenka, těstoviny apod.), z nichž se energie uvolňuje postupně a hladina krevního cukru se stabilizuje. Prevencí hypoglykemie je vedle selfmonitoringu i pravidelný příjem sacharidů v průběhu cvičení. Obecně se doporučuje doplnit 20—30 g sacharidů před zátěží a dále přijímat 15—20 g sacharidů každou hodinu fyzické aktivity.

Na pozoru je potřeba se mít i před hyperglykemií. Pokud si před cvičením naměříte glykemii 15 mmol/l a současně zjistíte ketonurii, neměla byste vůbec cvičit. Pokud není ketonurie přítomna, je možné cvičit, ale za častého selfmonitoringu glykemií. Pokud je před cvičením glykemie 5,5 mmol/l, je nutné pamatovat na možné riziko rozvoje hypoglikémie .

6. Léčím se s cukrovkou a bojím se o zdraví svých nohou. Co pro ně mohu udělat?
Tzv. syndrom diabetické nohy je závažnou komplikací diabetu. Rizikem diabetické nohy jsou ohroženi především pacienti s těžkou periferní neuropatií a různým stupněm ischemie dolních končetin. Periferní neuropatie znamená postižení nervových vláken, což se projeví vážnou poruchou citlivosti a hybnosti, což může vést k úplnému vyřazení člověka z pohybu. Periferní neuropatie výrazně zvyšuje riziko poranění během cvičení. Důležité je vybírat správnou obuv a naučit se o nohy pečovat.

Jak o nohy pečovat?

  • Denně si nohy pečlivě prohlédněte, zda nemáte otlaky či zranění.
  • Denně si nohy umývejte mýdlem, pozor na příliš horkou vodu!
  • Po mytí si nohy pečlivě osušte, nezapomínejte ani na prostor mezi prsty.
  • Nehty si nestříhejte sami, ale svěřte se do péče zkušené pedikérky.
  • S výběrem obuvi a péčí o nohy vám nejlépe poradí na podiatrii.

7. Slyšel jsem o čekankovém sirupu, je prý vhodný pro diabetiky. Můžu ho používat, když beru warfarin?
Ano, můžete. Výrobcem doporučené denní dávkování je 3-6 porcí (1 porce = 5 g). Čekankový sirup má své místo v racionálním, redukčním i diabetickém jídelníčku. Čekankový sirup má nízkou energetickou hodnotu (pouze 717 kJ/100 g), nízký obsah sacharidů (13 g/100 g vs 100 g/100 g u cukru), nízký glykemický index a obsahuje vysoký podíl vlákniny inulinu (62 %). Inulin patří do skupiny nestravitelných polysacharidů, využíván je až střevními bakteriemi, kde funguje jako prebiotikum.

8. Nemám ráda ryby, ale vím, že jsou důležité pro zdraví. Je možné je nějak nahradit? Kamarádka mi radí jíst mořské řasy.
Mořské řasy rozhodně nejsou vhodné v případě, že užíváte warfarin. Ryby se cení pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a bílkovin. Alespoň částečně je můžete nahradit vlašskými ořechy, které mají příznivou skladbu tuků. Doporučená dávka je 25 g ořechů/den.

9. Rád zkouším nové věci a oslovil mě matcha čaj. Jaký je Váš názor?
Matcha čaj je najemno namletý zelený čaj, který obsahuje značné množství vitaminu K. Pokud užíváte warfarin, není matcha čaj dobrou volbou.

10. Ráda bych posílila svůj imunitní systém, mohu po vzoru našich babiček jíst ve větším množství kysané zelí?
Kysané zelí i jiné druhy mléčně kvašené zeleniny nejsou při léčbě warfarinem vhodné. Pro posílení imunity jezte denně pokud možno stále stejné množství zeleniny, ovoce, nezapomínejte na dostatečný příjem bílkovin, spěte alespoň 7 hodin denně a pravidelně se hýbejte na čerstvém vzduchu a snažte se udržovat pozitivní mysl😊

Autorka: PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietolog a odborný garant projektu „Vím, co jím a piju“