Vitamin K1 v potravinách

Přehled obsahu vitaminu K1 ve vybraných potravinách naleznete v interaktivní tabulce níže, případně si ji můžete vytisknout z PDF souboru.

  • Pokud není uvedeno jinak, jedná se o potravinu v syrovém stavu.
  • U některých potravin je nutné zohlednit použité množství a fakt, že údaje v tabulce jsou uvedeny pro množství 100 g (například při použití petrželky na dozdobení polévky jde o nízké množství použité potraviny).

Obsah vitaminu K1 ve vybraných potravinách

Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
petržel – nať 1220 360 5480
kapusta hlávková (vařená) 817
řeřicha 542
špenát 521 480 640
špenát (vařený) 494
bazalka (čerstvá) 415
pažitka 260 207 310
jarní cibulka s natí 260 207 310
brokolice (vařená) 141
kapusta růžičková (vařená) 140
salát hlávkový 123 75,5 258
fenykl 62,8
zelí červené (vařené) 47,6 33,9 60,2
hrách 47,4 24,8 70,0
čínské zelí 45,5
pórek (vařený) 25,4
hrách (vařený) 24,0
květák (vařený) 13,8
mrkev (vařená) 13,0 10,8 18,2
zelí bílé 9,8 76,0
rajčata 7,9 2,2 60,0
zelí červené 6,4 149
cuketa (vařená) 4,2 4,0 4,4
mrkev – kořen 3,0 20,0
okurka 2,8 1,7 15,0
čočka (vařená) 1,7
fazole červené (vařené) 1,1 8,4
petržel – kořen (vařený) 1,0
cibule 0,4 0,2 0,7
červená řepa 0,2
rýže 0,1
kedlubna (vařená) 0,1
zázvor < 0,8
tykev (vařená) < 0,8
česnek < 0,8 1,7
paprika (zelená) < 0,8 9,4
brambory konzumní, loupané (vařené) < 0,8
celer – kořen (vařený) < 0,8
Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
kešu (pražené, solené) 34,7 19,4 64,3
pistácie (pražené, solené) 13,2 10,1 15,1
lískové ořechy < 0,8 20,7
Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
rebarbora 29,3
borůvky 19,3 15,5 29,1
kiwi 16,6 50,3
avokádo 14,5 8,0 27,0
ostružiny 14,1 25,1
švestka 6,4 4,4 8,2
maliny 5,0 9,9
broskev 2,6 2,1 3,6
jablko 0,6 0,4 0,7
pomeranč < 0,8
banán < 0,8 0,2 0,9
meruňka < 0,8 3,3
jahody < 0,8 20,0
Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
máslo (82 % tuku, nesolené) 7,0
sýr Eidam 2,3
mléko (polotučné) 0,2 0,3
Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
řepkový olej 71,3 57,9 82,0
olivový olej 58,1 50,1 70,3
slunečnicový olej < 0,8 10,0
Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
hovězí játra (vařená) 3,9 2,0 7,5
telecí játra (vařená) 1,5 0,8 2,5
kuřecí prsa, bez kůže 1,3 0,2 2,4
vejce 0,3
losos 0,3 0,1 0,5
kapr 0,1
candát 0,1
slanina < 0,8
Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
káva (instantní) 1,9
Legenda:
  •   = potraviny s průměrným nebo maximálním obsahem vitaminu K1 > 100 μg na 100 g
  •   = potraviny s průměrným nebo maximálním obsahem vitaminu K1 10 –100 μg na 100 g
  •   = potraviny s průměrným nebo maximálním obsahem vitaminu K1 < 10 μg na 100 g
Zdroj:
ANSES/Ciqual French food composition table version 2020