Vitamin K1 v potravinách

Přehled obsahu vitaminu K1 ve vybraných potravinách naleznete v interaktivní tabulce níže, případně si ji můžete vytisknout z PDF souboru.

  • Pokud není uvedeno jinak, jedná se o potravinu v syrovém stavu.
  • U některých potravin je nutné zohlednit použité množství a fakt, že údaje v tabulce jsou uvedeny pro množství 100 g (například při použití petrželky na dozdobení polévky jde o nízké množství použité potraviny).

Obsah vitaminu K1 ve vybraných potravinách

Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
zázvor < 0,8
tykev (vařená) < 0,8
brambory konzumní, loupané (vařené) < 0,8
rýže 0,0
kedlubna (vařená) 0,1
červená řepa 0,2
cibule 0,4 0,2 0,7
petržel – kořen (vařený) 1,0
česnek 1,7
čočka (vařená) 1,7
fazole (vařené) 2,9
cuketa (vařená) 4,2 4,0 4,4
okurka 7,2 1,7 15,0
paprika 7,4 2,5 9,4
rajčata 7,9 2,2 60,0
mrkev (vařená) 13,7 10,8 18,2
mrkev – kořen 13,8 10,0 20,0
květák (vařený) 13,8
pórek (vařený) 25,4
hrách (vařený) 25,9
celer – kořen (vařený) 37,8
čínské zelí 45,5
hrách 47,4 24,8 70,0
zelí červené (vařené) 47,6 33,9 60,2
fenykl 62,8
zelí bílé 76,0
zelí červené 93,6 32,1 149
kapusta hlávková (vařená) 109 57,5 136
salát hlávkový 123 75,5 258
kapusta růžičková (vařená) 140
brokolice (vařená) 141
pažitka 260 207 310
jarní cibulka s natí 260 207 310
bazalka (čerstvá) 415
špenát (vařený) 494
špenát 521 480 640
řeřicha 542
petržel – nať 1220 360 5480
Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
pistácie (pražené, solené) 13,2 10,1 15,1
lískové ořechy 14,2 8,7 20,7
kešu (pražené, solené) 34,7 19,4 64,3
Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
pomeranč 0,0 0,1
banán 0,5 0,2 0,9
jablko 0,6 0,4 0,7
broskev 2,6 2,1 3,6
meruňka 3,3
švestka 6,4 4,4 8,2
maliny 7,8 6,2 9,9
jahody 11,1 1,5 20,0
avokádo 14,5 8,0 27,0
borůvky 19,3 15,5 29,1
ostružiny 19,8 14,7 25,1
rebarbora 29,3
kiwi 40,3 33,9 50,3
Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
mléko (polotučné) 0,2 0,3
sýr Eidam 2,3
máslo (82 % tuku, nesolené) 7,0
Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
slunečnicový olej 5,4 1,0 10,0
olivový olej 60,2 50,1 70,3
řepkový olej 71,3 57,9 82,0
Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
slanina < 0,8
kapr 0,1
candát 0,1
vejce 0,3
losos 0,3 0,1 0,5
kuřecí prsa, bez kůže 1,3 0,2 2,4
telecí játra (vařená) 1,5 0,8 2,5
hovězí játra (vařená) 3,9 2,0 7,5
Název Obsah vitaminu K1 v potravinách (μg / 100 g)
Průměr Min. Max.
káva (instantní) 1,9
Legenda:
  •   = potraviny s průměrným nebo maximálním obsahem vitaminu K1 > 100 μg na 100 g
  •   = potraviny s průměrným nebo maximálním obsahem vitaminu K1 10 –100 μg na 100 g
  •   = potraviny s průměrným nebo maximálním obsahem vitaminu K1 < 10 μg na 100 g
Zdroj:
ANSES/Ciqual French food composition table version 2017